Buğday Alerjisi Tedavisi

Buğday alerjisi teşhisi konulan çocuk ve yetişkinlerde tedavi edilmesi çok önemlidir. Buğday alerjisi tedavisi için en önemli nokta diyettir. Buğdayın ve buğdayın diyetten çıkarılması çok önemlidir. Bu makalemizde sizlere buğday alerjisi tedavisini anlattık. 

Buğday alerjisi tedavisi nasıl yapılır?

Buğday alerjisi tanısı konulduğunda, günümüzde uygulanan tek tedavi yöntemi buğday içeren bütün gıdalardan kaçınmaktır. Eğer bebek sadece anne sütü alıyorsa annenin buğday içeren besinleri almaması gerekmektedir.

Egzersiz ilişkili anafilaksi görülen hastalarda buğday içeren besin yenildikten sonra 3-4 saat kadar egzersiz yapmaması anafilaksi gelişimini engelleyecektir

Buğday alerjisine karşı oral immünoterapi (ağızdan buğday ekmeği verilerek aşı tedavisi) çalışmaları yapılmakla birlikte bugün için yapılması önerilmemektedir.

Çocuğunuz içeriğinde buğday bulunan besinleri fark etmeden tüketebilir. Bu gibi durumlarda hafiften şiddetliye kadar değişen belirtiler meydana gelir. Bu belirtilere göre tedaviler değişmektedir.

Hafif Reaksiyonlar İçin Tedavi

Buğday alerjisinin hafif reaksiyonlarında, antihistamin ilaçlar belirtileri azaltmada yardımcı olmaktadır. Bu antihistamin ilaçlar, çocuğunuzun alerjik olduğu buğday içeren besinleri almasından sonra görülen vücutta kaşınma, ürtiker, kızarma şişme gibi belirtileri azaltarak çocuğu rahatlatmak için kullanılır.

Ciddi Reaksiyonlar İçin Tedavi

Çocuğunuzda görülen şiddetli belirtiler için bir acil servise başvurmanız gerekmektedir. Burada uygulanan tedaviler ile yaşamsal tehlike oluşturabilecek olan bir anafilaksi şokunun yaşanmasının önüne geçilir.

Eğer buğday alımı ile şiddetli belirtiler oluyorsa o zaman tehlikeli durumlardan korumak için adrenalin oto-enjektörü bulundurulmalı ve belirtiler ortaya çıktığı zaman hemen uygulanmalı ve hemen en yakın bir acil servise başvurulmalıdır.

Buğday alerjisi tedavi edilmezse ne olur?

Buğday Alerjisi Tedavi Edilmediğinde Gelişebilecek Durumlar

Çocuğunuzda buğday alerjisi varsa ve tedavisi yapılmamışsa, bu durum başka sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sağlık sorunları çocuğunuzun hayatını etkileyebilir ya da çok ciddi sorunlarda hayati risk taşıyabilmektedir. Bu nedenle buğday alerjisinin tedavisi çocuğunuzun sağlığı açısından çok önemlidir

Buğday alerjisi tedavi edilmediğinde meydana gelebilecek sağlık sorunlarını şöyle sıralayabiliriz;

Anafilaksi

Çocuğunuzun buğday alerjisi belirtiler başladıktan sonra en kısa sürede teşhis edilmezse, alerjik olduğu buğday içeren besinleri yediğinde anafilaksi olarak adlandırılan şok durumu meydana gelebilir. Anafilaksi ciddi risk taşıyan, hayati tehlikeye neden olabilecek bir reaksiyondur.

Atopik dermatit (Egzama)

Çocuğunuzdaki buğday alerjisi tedavi edilmediğinde atopik dermatit/egzama’ya neden olabilmektedir. Çünkü atopik dermatite neden olan alerjenler çoğunlukla besin alerjenleridir.

Fırıncı Astımı

Özellikle fırında çalışanlarda unun nefes borusuna girmesiyle alerjik reaksiyon yaparak astım ve alerjik nezle belirtilerine neden olabilir

Temas Kurdeşeni

Gluten içeren kozmetiklerin ciltte alerji yapmasıyla temasa bağlı kurdeşen yapabilir.

Buğday alerjisi düzelir mi?

Buğday alerjisi ilerleyen yaşla birlikte düzelmektedir. Sindirim sistemi tutulumlarında, yemek borusu hariç genellikle daha erken tolerans gelişmekte hastalar genellikle 1,5-2 yaş civarında düzelmektedirler. Fakat IgE ilişkili reaksiyonu olan hastala­rın;

-Yaklaşık %50’sinde 8 yaşında,

-%66’sınde 12 yaşında,

-%76’sında 16 yaşında tolerans gelişir.

Fakat ailesinde alerjik hastalık olan ve buğday sIgE değeri çok yüksek olan çocuklarda genellikle uzama eğilimindedir.

Özetleyecek Olursak

-Buğday alerjisi tanısı konulduğunda, günümüzde uygulanan tek tedavi yöntemi buğday içeren bütün gıdalardan kaçınmaktır. 

-Buğday alerjisinin hafif reaksiyonlarında, antihistamin ilaçlar belirtileri azaltmada yardımcı olmaktadır. 

-Eğer buğday alımı ile şiddetli belirtiler oluyorsa o zaman tehlikeli durumlardan korumak için adrenalin oto-enjektörü bulundurulmalı ve belirtiler ortaya çıktığı zaman hemen uygulanmalı ve hemen en yakın bir acil servise başvurulmalıdır.

-Buğday alerjisi tedavi edilmezse alerjik şok, egzersize bağlı buğday alerjisi, fırıncı astımı ve temasa bağlı kurdeşen gibi sorunlara neden olabilmektedir.