Buğday Alerjisi

Buğday alerjisi buğdayda bulunan proteinlere karşı immünolojik mekanizmalarla oluşan reaksiyonlara denir. Buğday alerjisinde farklı mekanizmalarla ortaya çıkan ve farklı vücut sistemlerini tutan reaksiyonlar söz konusudur. 

Buğday

Buğday (Triticum aestivum) küresel olarak en önemli besin kaynağı olarak kabul edilebilir. Dünya buğday ticareti, diğer tüm mahsullerin toplamından daha fazladır. Çoğu yemek kültürü, buğdayı ekmek, makarna, kahvaltı gevreği, irmik, bulgur ve kuskus gibi günlük öğünlerin önemli bir parçası olarak sunar. Buğday, dünyadaki diğer iki önemli tahıl olan mısır veya pirinçten daha fazla bitkisel proteine ​​sahiptir.

Buğday Alerjisi

Buğdayda bulunan proteinlere karşı immünolojik mekanizmalarla oluşan reaksiyon sonrası dilde, dudakta şişme, kurdeşen, egzama, astım, alerjik rinit belirtileri, bebeklerde kakada mukus, kakada kan, kabızlık, tedaviye dirençli pişik gibi belirtilerle kendini gösteren duruma denilir. Buday alerjisine buğday proteininde yaklaşık 27 adet alerjen vardır.

Buğdayın Neden Olduğu Sorunlar Nelerdir?

Buğday alerjisine bağlı buğday alerjisi, egzersize bağımlı buğday alerjisi, fırıncı astımı ve temasa bağlı ürtiker gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Ayrıca buğdaya bağlı otoimmun mekanizmaya bağlı da Çölyak hastalığı ve dermatitis herpetiformis gelişebilmektedir.

Buğday Alerjisi Ne Sıklıkta Görülür?

Çocuklarda süt ve yumurtadan sonra en sık görülen alerjendir. Alerjinin yaygınlığı yaşa ve bölgeye bağlı olarak % 0,4 ile % 4 arasında değişmektedir. Sıklığı bölgelere göre değişmekle birlikte 0-14 yaş arası çocuklarda %0,5-1 kadardır. Besin alerjili çocuklarında %10-20’si buğday alerjisidir.

Buğday Alerjisinin Nedenleri Nelerdir?

Buğday alerjisinin en önemli neden genetiktir. Genetik yanında çeşitli çevresel risk faktörleri de alerji gelişimini etkileyebilir.

Ailede alerji olması

Ailede anne baba veya kardeşlerde egzama, alerjik rinit (saman nezlesi), alerjik astım veya diğer alerjik hastalıklar varsa o çocukta buğday alerjisi olma riskini artırır.

Diğer alerjik hastalıklar

Alerjik egzama besin alerjileriyle birlikteliği en sık olan alerjik hastalıktır. Eğer bir çocukta alerjik egzama varsa besin alerjisi açısından mutlaka araştırılmalıdır.

Yaş

Besin alerjileri çocuklarda en sık 0 ile 3 yaş arasında görülmektedir. Buğday da en sık bu yaşta alerjiye neden olmaktadır.

Özetleyecek Olursak

  • Buğdayda bulunan proteinlere karşı immünolojik mekanizmalarla oluşan reaksiyonlara denir.
  • Buğday alerjisinin en önemli neden genetiktir. Genetik yanında çeşitli çevresel risk faktörleri de buğday alerjisi gelişimini etkileyebilir.